Termékek Menü

Ékszerhez információk

Gold City Ékszer Webáruház

Az arany mint ékszeralapanyag:
Az arany, köszönhetően annak, hogy nem korrodálódik, már nagyon régóta ékszerek alapanyaga. Az aranyat unciában (angolul: ounce, rövidítése: oz.) mérték. 1 uncia = 31,1 g.
Az arany tiszta állapotban igen lágy fém, akár 0,0001 mm vékony fólia is készíthető belőle (aranyfüst), ez 24 karátos. Az ékszerészet, kis kopásállósága miatt, különböző fémekkel készített ötvözeteit használja. Ezüst vagy réz hozzáadásával, 18 (75% arany) és 14 (58,33% arany) karátos ötvözeteket készítenek, ezek szilárdabbak, kopásállóbbak, megmunkálhatóbbak. Az arany palládiummal készített ötvözete a könnyű fehérarany, a platinával alkotott ötvözete pedig a nehéz fehérarany. A 14 karátnál kisebb aranytartalmú ötvözetek kémiai ellenálló képessége drasztikusan lecsökken, savak-lúgok megtámadják, így a gyakorlatban nem alkalmazzák.
 

  A karátszám arany ékszerek esetében az ékszer anyagának aranytartalmát jelzi.
Színaranyból sosem készül ékszer . A színtiszta aranyból készülő ékszer ugyanis túlságosan lágy volna ahhoz, hogy tartósan viselhető legyen. Ezért, hogy keményebbé és ellenállóbbá tegyék, a színaranyhoz meghatározott százalékban más nemesfémet adnak. Ennek aránya határozza meg azt, hogy hány karátos az arany:
      916 ezredrész (91,6%) színaranytartalom = 22 karát
      750 ezredrész (75,0%) színaranytartalom = 18 karát
      585 ezredrész (58,5%) színaranytartalom = 14 karát
      375 ezredrész (37,5%) színaranytartalom = 9 karát
  Az ötvöző
fém ezüst, réz vagy palládium. Az ezekkel a fémekkel való keverés adja meg az arany színét, amely lehet sárga, vörös vagy fehér.

Találkozunk azzal a kérdéssel, hogy pontosan hogyan kell átszámolnegymásból az egyes finomságokat. Az egyik módszer szerint elegendő, ha tisztában vagyunk az ezrelék számokkal, s egyszerű szorzás-osztással át tudunk számolni mindent. Az ezrelék számok megmutatják, hogy mekkora az arany tartalom az adott ötvözetben. Hazánkban jellemzően a következő finomságokkal találkozunk, melyek jelölése a következő:

  • 8 karát – 333
  • 9 karát – 375
  • 10 karát – 416
  • 14 karát – 585
  • 18 karát – 750
  • színarany – 999,9

Lássunk egy példát: 10,0 g 18 karátos arany hány gramm 14 karátosnak felel meg? 10,0 x 750 / 585 = 12,8 – Tehát 12,8 g 14 K-s aranynak felel meg. Mindig azzal a számmal osztunk, amilyen finomságra kívánjuk átszámolni. 

Egy másik módszer a váltó számok használata, melyeket szintén az ezrelék számok ismeretében tudunk kiszámolni, s akár egy kis emlékeztetőt is készíthetünk magunknak, hogy szem előtt lehessen mindig.

  • 18k (750) -ből 14k (585)-be 1,282 a szorzó
  • 10k (416)-ból  14k (585)-be 0,711 a szorzó
  • 9 k (375)-ból   14k (585)-be 0,641 a szorzó
  • 8 k (333)-ból   14k (585)-be 0,569 a szorzó …és így tovább….

Ezeket a váltószámokat úgy kapjuk meg,hogy a kívánt finomságokat elosztjuk egymással. Pl .: 750:585=1,282

 

 

Az ékszerek fémjelzése !

 

Amikor a kezünkbe fogjuk a megvásárolni kívánt ékszert, érdemes egy pillantást vetni a hivatalos fémjelre, amely az ékszer készítési helyére és a karátszámra utal. A magyar fémjel beütését 1867 óta törvény rendeli el. Ez a vevőnek garancia arra, hogy valóban azt vásárol, amit szeretne. Az utcán, kapualjakban "alkalmi áron" kínált hamisítványokon általában nincs fémjel, vagy ha van, az hamis.

  A Magyarországon az arany ékszerek 1 gram alatt névjellel és finomság jellel, 1 gram fölött névjellel és hivatalos fém jellel  értékesíthetőek.

 

A karikagyűrű története:
A karikagyűrű a végtelenségnek, az örökkévalónak, a hűségnek és a szerelemnek a jelképe. Az emberiséggel szinte egyidős, és a karikagyűrű leginkább aranyból vagy platinából  készül, a női karikagyűrűk nemritkán csillogó drágakövekkel, leggyakrabban gyémánttal vannak díszítve.
A leánykérés hagyományosan a leánykérő gyűrűvel történik. 

 

A hűség jelképe
A briliánssal díszített eljegyzési gyűrűk az 1800-as évek vége felé terjedtek el szélesebb körben, de az a szokás, hogy a vőlegény ékköves gyűrűt ajándékoz arájának már jóval régebbi keletű. A rubin a szerelmet, a gyémánt a hűséget jelképezte. A karikagyűrűben viszont nem lehetett kő, nehogy megszakítsa a végtelen szerelem zárt körét.

 Régi szokás, hogy a gyűrű belsejébe szöveget, nevet vagy a pár nevének kezdőbetűit, esküvőjük dátumát vésik. Ősi hagyomány az is, hogy a jegygyűrűt a bal kéz negyedik ujján viseljük, a romantikus legenda szerint egyik erünk innen egyenesen a szívünkbe fut.

Karikagyűrűink , arany gyűrűink méretezése.

Ékszereinknél az Európai méretezést alkalmazzuk, ami a gyűrű belső kerlete milliméterben.

 

Gold City Ékszer webáruház: igényes ékszerek nagy választékban,

Ékszer webáruházunk kényelmes megoldást kínál abban az esetben, ha Ön ékszert szeretne vásárolni, de nincs ideje  az ékszerüzleteket járni, a kínálat és az ár után informálódni. Az ékszer webáruházak egyszerű megoldást nyújtanak, hiszen otthonról, kényelmesen vásárolhat ékszereket. Az online vásárlás az ékszereknél is egyre inkább elterjedt. A webáruházak kínált előnyöket érdemes kihasználni ékszervásárláskor. Az ékszer webáruház  kényelmesebb lehetőséget biztosít, mint a hagyományos üzletekben történő vásárlás.  A gyorsaságot is garantálja az ékszer webáruház, mert rengeteg időt lehet megspórolni, ha otthonról tud nézelődni, vásárolni.A keresett termék megtalálása után  akár már 24 vagy 48 óra alatt átvehető az új ékszert. Mára a webáruházak olyan elterjedtek, hogy teljesen biztonságossá vált az online vásárlás. A legtöbb webáruház ma már kellőképpen ellenőrizhető, az ékszer webáruházak pedig tökéletesen megbízhatónak bizonyulnak. A webáruházak másik előnyös pontja, ami miatt megéri az online vásárlást választani, hogy sokkal áttekinthetőbb a választék, mint amit az üzletekben lát az ember. Sok esetben történik meg, hogy valamit elfelejtünk megkérdezni, a webáruházban viszont minden termék megtekinthető, vissza kereshető. Ez egy nagyon fontos tulajdonság,  lehetséges, hogy éppen egy olyan ékszerbe szeret bele Ön, amelyet el sem tudna magán képzelni, de a webáruház kínálatából megtetszett és úgy dönt, hogy megvásárolja. Az ékszer webáruház sok előnnyel szolgál, válassza ki a legmegfelelőbb terméket otthon, kényelmesen.

Ékszer webáruházból, hát persze !

A internetet gyakran hívjuk segítségül, legyen szó ügyintézésről, tájékozódásról vagy kapcsolattartásról. Nem csak a gyorsasága és kényelme szól mellette, hanem  gyakran a kedvező árak is.Megbízható ékszer webáruház mellett döntve biztosak lehetünk abban, hogy megbízható minőséget kapunk és rendkívül széles választékot. Ma már nagyon sok biztonsági előírás teszi lehetővé azt, hogy akkor is nyugodt szívvel vásároljunk ékszert. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azt kedvelik az online rendelésben, hogy van idejük átgondolni mit kívánnak vásárolni, és ezt nem egy idegen helyen kell megtenniük. A GoldCity Ékszer Webáruház  minden korábbinál bővebb választékkal áll ügyfelei rendelkezésre és lehetővé teszi, hogy néhány kattintással megvásárolhassuk a már régóta kiszemelt ékszert. Az arany  ékszerek ajándéknak is kiváló választásnak bizonyulnak. Biztosak vagyunk benne, hogy  ékszereink megszépítik mindennapjaidat.

 

Az ékszerek tisztítása !

 

Ékszereinket ugyan úgy tisztítani, ápolni kell, mint a többi személyes használati tárgyunkat. Vegyük le időnként az ékszereinket, és szakemberrel vagy saját magunk által tisztítsuk meg időnként. Ha ékszer tisztításról van szó,  legelőször azt szoktuk javasolni, hogy menjünk ötvöshöz vagy ékszerészhez! Az esztétikai problémákat sokszor nem is az elszíneződés, sokkal inkább a karcok jelentik. Egy összekarcolt ékszert pedig leginkább polírozni kell, ami intenzív mechanikai művelet!

A langyos víz és egy enyhe tisztítószer elegendő lehet a csillogás visszaállítására. Egy puha kefével szépen zsírtalaníthatjuk az eldugottabb részeket és a köveket is. Hasznos lehet, ha egy-két percre a mosószeres  folyadékba helyezzük a tisztítandó tárgyakat. Itt fokozottan figyelni kell arra, hogy a gyönggyel, korallal vagy más szerves anyaggal kombinált ékszer nem bír ki minden vegyi és mechanikai igénybevételt!

Ha az előre bekevert tisztítószert vesszük meg, biztosak lehetünk abban, hogy nem teszünk kárt semmiben.  Fontos, hogy alaposan töröljük és szárítsuk meg az ékszereket egy puha kendővel a tisztítás után. Az impregnált ékszertisztító kendőkkel való tisztítás hatékony és olcsó módja az arany tisztán tartásának. Ezek alapvetően puha  szövetek, amelyek át vannak itatva fémeket tartalmazó pasztával. Ez a paszta képes a kisebb karcokat is eltüntetni, amitől olyan lehet, mintha új lenne.

Ne viseljünk ékszereket, miközben olyan háztartási anyagokkal dolgozunk, amik klórt vagy erős vegyszert tartalmaznak! Kerüljük a gyógyfürdőket is ékszerekkel! Vagy ha mégis magunkon szeretnénk hagyni, számítsunk az arany ékszerek megbarnulására, az ezüstékszerek megfeketedésére! A megfelelő tárolás is fontos része az arany ékszerek ápolásának! Vigyázzunk arra, hogy az egyes darabok ne érjenek egymáshoz, ne karcolják meg egymást. A legjobb, ha az ékszereket puha bélelésű ékszerdobozban tároljuk, amelynek külön bélelt rekeszei vannak. Fontos, hogy a kövek foglalatát is ellenőrizzük rendszeresen. A legtöbb javítás abból adódik, hogy a viselés során elkopnak a kis foglalatok, amik a köveket tartják. Ha mindezekre az apróságokra odafigyelünk, sokat tettünk azért, hogy kedvenc ékszereink sok örömöt és elismerő pillantást okozzanak nekünk.

4400 Nyíregyháza Vay Ádám krt. 4-6 fsz. 31. - A raktáron lévő termékeink  személyesen is megtekinthető, felpróbálható és megvásárolható !

Nyitvatartás: H-P: 9-18 óráig

                   Szo: 9-13 óráig

                    Vas: zárva